Generation Riesling

Der eksisterer fortsat mange fordomme om tysk vin takket være en ikke specielt kvalitetsbetonet produktion i tiden efter verdenskrigene, fordi store mængder var vigtigere end velsmagen. I dag har fordommene dog intet på sig, for de unge tyske vinproducenter producerer vin i absolut verdensklasse – både i de søde og tørre genrer.

Til gengæld kan de tyske vinbetegnelser og –systemer være en anelse svære at overskue, jeg var med Generation Riesling på tur igennem Tyskland for at sætte fokus på deres massive udvikling, med de yngre vinbønder.


”Tysk vin er bare noget sødt sprøjt” er en sætning, jeg desværre jævnligt støder på. Vinene fra vores naboer mod syd er i manges øjne blevet synonym for ringe discountvine i mælkekartonlignende indpakning, og de har med deres ubehjælpelige elendighed heller ikke været med til at fremme tysk vins image. Derfor er det ganske paradoksalt, at man kan se vinkort tilbage fra 60’erne, hvor en flaske Berncasteler Doktor fra Mosel kostede næsten dobbelt så meget som en flaske Chateau Lafite Rothchild, hvilket bestemt ikke er tilfældet i dag.

Først var der Første Verdenskrig, der tog hårdt på omverdens velhavendes budgetter til den ellers populære tyske vin, hvilket gjorde det svært for producenterne at bevare den høje kvalitet. Og efter Anden Verdenskrig var tysk vin blevet lige så upopulært som det faldne tyske diktatur.

 

Men nu er Økologisk ung tysk vin For alvor kommet på banen.
De seneste to-tre årtier er der dog for alvor begyndt at komme gang i tysk vin med fokus på, økologi & kvalitet igen, mens priserne på de bedste bourgogner og bordeauxer har nået nærmest umenneskelige niveauer, kan de tyske topvine erhverves for forholdsvis overskuelige priser. Det er tydeligt at mærke at de unge mennesker der overtager familiens vinhuse, godt ved hvor de vil hen og ikke mindt hvordan. De er meget målsatte & som oftest er det tydeligt at mærke at forfædrenes fodspor ikke er med til at sætte den nye udvikling.

En stor del af den voksende succes skyldes også tyskerne øgede fokus på tørre vine for at rette opfattelsen væk fra, at al tysk vin er sød. De knastørre stilarter, hvor vinene viser eminent finesse og rankhed, tiltaler mange vindrikkere, men det er vigtigt at understrege, at det ikke er et spørgsmål om sød eller tør, der afgør vinens kvalitet. Nogle af de sødeste tyske vine hører også til blandt de bedste og mest kostbare.

 

Tyskland dominerende sort. 65 procent af den tyske vinproduktion udgøres af grønne druesorter med riesling som den suverænt vigtigste. Der er også andre grønne druesorter i spil, eksempelvis silvaner som i området Franken er ved at gribe om sig, og når det gælder rødvin, laver tyskerne vidunderlig pinot noir, også kendt som spätburgunder.

Holder vi os til riesling, er det en drue, der udtrykker sig forskelligt fra region til region og tilmed fra vinmark til vinmark på grund af den meget varierede jordbund og de til tider voldsomt stejle skråninger. I eksempelvis Franken er riesling typisk let og slank i udtrykket med noter af lime og våde sten til den mere intense og frugtrige stil i Rheingau og Rheinhessen.
Det, der først og fremmest kendetegner riesling, er en altid præsent og intens syrlighed, der balancerer den eventuelle sødme i vinen, så den aldrig bliver tung og drøj.

Tusind tak til Generation Riesling for at tage mig med på sådan en faktisk lærerig rejse, igennem de tyske vinmarker.

 

 

 

 

 

 

 

 

.

 

 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.