Champagne guide

Så er det snart for alvor Champagne tid igen. Årets højdepunkt for Champagne drikkerne! CR Magasinet har lavet en lille fin Champagne guide, som kan hjælpe med at få styr på hvilken slags bobler du skal skåle efteråret ind med.

Vi skal lige have slået en ting fast! Champagne er ikke bare Champagne fordi det er en mouserende vin.
Champgange skal komme fra området fra Champagne i Frankrig, for at kunne hedde Champagne.
Alt mousernede vin uden for området Champagne, er navngivet anderledes. I Frankrig hedder det Cremant, i Spanien hedder det Cava og i et land som Italien hedder deres form for ”Champagne” Spumante.

Der ud over er det også lidt vigtigt at man sætter sig ind i hvilket former for tørhed eller sødme man fortrækker, hvis vi holder os til Champagne er det produceret så ledes at doseringen af sukker efter den sekundære fermentering er udslagsgivende for sødmen af champagnen. Der går fra brut zéro/brut natural, som er sukkerfri, over til brut (), extra sec (ekstra tør), sec (tør), demi-sec (halvtør) til doux (sød).

Den traditionelle champagne var væsentligt sødere i gamle dage, end den champagne, der primært drikkes i dag. Den sødeste version kaldtes/kaldes Gout Americain.

Der  findes faktisk over 100 champagnehuse og over 15.000 mindre vingårde i Champagne-regionen. De har tilsammen op mod 350 km² jord med druer, og hvor der er over 10.000 ansatte. Det er en imponerende vin, som bringer glæde over hele verden.
Rosé Champagne er i øjeblikket i høj kurs, lige til info kan grundvinen til en rosé champagne fremstilles på to måder. Enten laves den ved en sammenstikning af rødvin og hvidvin, eller også fremstilles den af modne blå druer, som fjernes fra drueskallerne efter kort tids maceration/udblødning.

Vinen er typisk sart laksefarvet og meget aromatisk, derfor er den også en fantastisk ledsager til mad. Grundet stor efterspørgsel er priserne på rosé Champagne ganske høj.


De mest moderne producenter hid til er klart: Ruinart, Krug, Perrier-Jouët, Armand de Brignac, Veuve Clicquot, Dom Pérignon og Piper Heidsieck.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.